A tervezés lépései

Egy jól átgondolt, jól kidolgozott terv a beruházó fontos segítője lehet egy épület megvalósításában. Az építés nehéz fajsúlyú dolog, és jelentős anyagi megterhelést von magával. Így érdemes előbb megtervezni, mérlegelni a beruházás folyamatát, mert általában az épületeinkkel nem tehetjük meg azt, mint egy esetleg elsózott levessel, hogy ez most nem sikerült, majd holnap főzünk egy másikat, jobbat. Inkább keveset, de azt igényesen, szépre építsük meg. Az építés legyen öröm, az új létrehozásának pozitív élménye minden résztvevője számára.

A legtöbb építtető számára ismeretlen terep egy építkezés folyamata. Az alábbiakban összefoglaltuk, hogy milyen lépésekből áll az a folyamat, amíg a kezdeti elképzelésből egy megvalósult épület lesz.

A tervezés:

 1. Az igények felmérése

A megbízóval való személyes találkozás, az építési szándék és igények megismerése, megértése után kezdődik a tervezés folyamata. Az építtető elképzeléseinek átadása a tervezőnek, azok megértése és érzékelése a nagyon fontos elem.

2. Az építési helyszín felmérése

Az építési helyszín szemléje, a környezeti tényezők feltérképezése a folyamat következő állomása. A tervezés és koncepcióalkotás rendkívül fontos eleme a környezet elemzése, a tervezési objektum beillesztése környezetébe. Ekkor kerülnek rögzítésre a terepadatok, (terepgeodézia), meglévő épületek esetén az épületrészek felmérése, digitalizálása.

3. Előzetes vázlat vagy koncepcióterv létrehozása

A helyszíni adottságok valamint a tervezési programot összeállítva kerülhet sor első fázisában egy olyan vázlat, vagy koncepcióterv létrehozására, amiben az egyes terek, funkciókapcsolatok kerülnek tisztázásra, valamint tömegvázlat készül a tervezett épületről. Ez az állomás fontos elem, mivel megmutatja az építési volumen nagyságrendjét, méreteit, várható finanszírozhatóságát.

4. Építési engedélyezési terv

Az előzetes vázlatterv, vagy tervkoncepció elfogadását követően számos, jóváhagyó (építési és szakhatósági) egyeztetésen keresztül készítjük el az építési engedélyezési tervet. Gyakorlatilag ekkor kerül az épület megtervezésre. E tervfajta része egy olyan 3D-s látványterv, aminek birtokában körbejárható a tervezett épület, jól láthatók az arányok, a terek, az anyaghasználat.

Az engedélyezési tervet ki kell egészíteni olyan műszaki dokumentumokkal, amely az adott tervezési programhoz illeszkedik, valamint szakhatósági előírásokként jelentkezik pld: konyhatechnológia, víz- és medenceforgatási technológia, üzemelés-technológiai paraméterek, de lehet ez utcakép beillesztési tervelem is. Ezekkel együtt teljes a tervanyag, ennek szellemisége vezeti végig az építést.

Az engedély megszerzése után már valóban megkezdődhet a konkrét építkezés.

5. (Kiviteli terv)

Amennyiben megbízói szándék, vagy az épület léptéke megkívánja, kiviteli terv készül, ami egy kivitelezésre alkalmas tervdokumentációt tartalmaz. Ennek birtokában már konkrét kivitelezői árajánlatok kérhetők, az építendő épület építése során jól ellenőrizhető annak műszaki tartalma, és a ténylegesen betervezett anyagok beépítése.

6. (Belsőépítészeti terv)

A belső téri átalakítás készülhet meglévő és új épületben egyaránt. A belsőépítészeti tervezés egy olyan harmónia megteremtését is jelenti, ami vonatkozik a térszervezésre, a funkciókapcsolatokra, a színekre, az anyaghasználatra egyaránt, tehát a mérnöki és a művészeti munka szintézisét képezi.

Kiterjed a bútorozási megoldásokra, a lakástextíliák kiválasztására, a burkolattervekre, a világítási és lámpakiosztási tervre, álmennyezeti tervekre, esetleg árnyékolástechnikára, a színtervekre, valamint a konkrét bútortervezésre egyaránt.

Az építés:

A tervek csak akkor érnek valamit, ha megvalósítják őket.

A tervfázisok készítése mellett az épületek kivitelezését, megvalósítását mindig nyomon követjük. Szükség vagy igény esetén az építtető rendelkezésére állunk, hiszen számtalan, előre nem látható helyzet, lehetőség, akár változtatási igény adódhat, amihez szakmai segítség és tanács kellhet.

Hisszük, hogy egy épület létrehozása csak így működhet sikeresen.